Nord-Italia

Kort om Nord-Italia

Italia har 20 regioner(fylker). Disse er delt opp i provinser. Disse er igjen delt opp i kommuner, som det er mer enn 8000 av:

Emilia-Romagna (Bologna)

Ligger mellom elven Po i nord og Apenninene i sør. Mye landbruk.
I denne regionen produseres Ferrari, Lamborghini og Maserati. Emilia-Romagna er en av Europas rikeste regioner. Den berømte parmaskinken kommer fra denne regionen.

Friuli – Venezia Giulia

Ligger helt øst i alpene og grenser mot Slovenia. Regionshovedstad er Trieste. Udinese fotballklubb holder til i byen Udine.

Liguria

Cinque Terre, den kjente kyststien mellom de fem byene, ligger i Liguria. Liguria er siste kystregion i nordvest, og der kysten svinger ned mot Frankrike. Her ligger Genova (regionshovedstad) og La Spezia. Liguria har en lang kystlinje, og er et populært turistmål.

Lombardia

Ligger mot alpene men har også store flate områder. Regionshovedstaden er Milano. I Milano holder fotballagene Milan og Inter til. Lombardia er Italias mest folkerike region med hele 9 mill. innbyggere og en av Europas rikeste regioner. Her ligger innsjøene Maggiore, Como og Garda. Nord i regionen ligger de italienske alpene. Franciacorta produseres i Lombardia. Franciacorta er en musserende vin som rangeres som bedre enn prosecco. Champagne møter stor konkurranse fra disse gode italienske musserende vinene.

Piemonte

Barolo, Barbaresco og Barbera produseres i dette området. Ligger i nordvest mot Frankrike. Regionshovedstaden er Torino. Juventus har hjemmebane i Torino. Variert landskap. Alpene, Po-sletta og høydrag. Vin, trøffel og god mat er nøkkelord for Piemonte. 1/3 av all DOCG(den høyeste kvalitetsklassifisering av vin) i Italia produseres i Piemonte. Druen er Nebbiolo, Barbera dolcetta og Muscat. Fiat har sitt hovedkontor og sin viktigste fabrikk i Torino. Piemonte er et populært reisemål for vinelskere.

Valle d’Aosta

Skidestinasjonen Cervinia ligger ved Matterhorns fot. Monte Cervino er italienernes navn på Matterhorn. Via løyper og heiser kan man ta seg fra Cervinia til sveitsiske Zermatt. Et fantastisk skiområde. Her ligger den heisen i Europa som går høyest opp i fjellet. Høyeste punkt for skikjøring er 3883 moh og kalles Little Matterhorn. Fra Zermatt går det heiser og trikk! fra ca 1600 til 3400 moh. Valle d’Aosta er Italias minste region. Aosta grenser mot Frankrike og Sveits. Nøkkelord for denne regionen er skisport, men også for turisme.

Trentino – Alto Adige

Val di Fiemme, kjent skidestinasjon, ligger i denne regionen. Nordligste region. 35% av de som bor i denne regionen er tyskspråklige. Her går det kjente skiløpet Marcialonga, populært for mange nordmenn.

Veneto

Den østre delen av Gardasjøen ligger i Veneto. I denne regionen ligger Verona og Venezia. Mange mener at Verona er en av de vakreste byene i Italia. Her kan man oppleve utendørs operakonserter i «Arena di Verona», som ser ut som et Colosseum i miniatyr. Shakespeares Rome og Julie har Verona som kulisser, og en hviss balkong er et yndet turistmål. Regionen driver stort innenfor høyteknologisk industri, og mote. Klesmerket Benetton kommer fra denne regionen.
Her finner vi kjente vindistrikt der Amarone, Valpolicella, Soave og ripassoviner produseres. Gardasjøen ligger i de tre regionene Lombardo, Trentino Alto Adige og Veneto.

Les om Nord-Italia, Midt-Italia, Sør-Italia eller Øyene