Kort om Italia

Italia er rik på historie og kultur

Det støvelformede landet har omlag 58 millioner innbyggere. Italias areal er 301 000 km2, til sammenligning er Norge 385 000 kvm2. I nord grenser landet til Frankrike, Sveits, Østerrike og Slovenia. Det Tyrrenske hav og Adriaterhavet er deler av Middelhavet og ligger hhv vest og øst for Italia. Italia har 20 regioner(fylker). Disse er delt opp i provinser. Disse er igjen delt opp i kommuner, som det er mer enn 8000 av.

Italia er rik på historie og kultur. Landet har bl.a. hele 49 oppføringer på UNESCOs verdensarvliste. Norge har 7. Hovedstaden i Italia er Roma. Inne i Roma ligger Vatikanstaten med færre enn 900 innbyggere. Italia er et katolsk land. Tidssonen er den samme som i Norge. I store deler av Italia er det god temperatur fra mai til september. Våren kommer tidlig. I Toscana er det full blomstring fra midten av april. I løpet av høstmånedene plukkes druer og oliven. Druer plukkes tidligere enn oliven. Vår og høst er populære perioder for turister.

Fjell og vulkaner

Fjellkjeden Apenninene strekker seg gjennom hele den italienske halvøya, fra alpene i nord til Sicilia i sør. Høyeste fjell er Mont Blanc med sine 4810 moh. Landet har to kjente vulkaner; Vesuv ved Napoli, og Etna på Sicilia.

De største byene

Roma, Milano, Napoli, Torino og Palermo.

Språk

Det toskanske språket/dialekten er Italias riksmål. Det finnes en hel rekke dialekter i landet. Som en følge av bl.a. dubbing av tekst på TV-kanalene, er det mange italienere som har dårlige engelskkunnskaper.

Åpningstider

Det er vanlig at butikkene stenger 13.00-16.30. Mange har også stengt mandag formiddag. Der det er mye turister kan dette avvike.

Restauranter

Det er mange som er begeistret for det italienske kjøkken. Man bør ikke dømme en restaurant etter utseendet. Man blir stadig overrasket over hvor god mat det serveres, uansett hvordan bygningen restauranten ligger i ser ut. Lunsj serveres fra 13.00 og middag fra 20.00. Det er vanlig å ha med barn på restaurant til sent på kveld. Italienerne er meget tålmodige med barn. August er feriemåned for italienerne. Det er spennende å besøke strendene når det kryr av italienere.

 

Les om Nord-Italia, Midt-Italia, Sør-Italia eller Øyene