Siena

Reise til Italia : Siena : Primatoscana

Siena regnes som en av de vakreste byene i Italia, og det historiske sentrumet er ført opp på UNESCOs verdensarvliste. Byen er blant annet kjent for sitt middelalderske preg, kunst, mat, museer og  hestekappløpet «Palio di Siena». Siena har blitt ytterligere kjent takket være den innledende jakten i James Bond-filmen «Quantum of Solace». Siena befinner seg omtrent midt i Toscana, omgitt av San Gimignano og Volterra i vest, Montalcino i sør, Arezzo i øst og Firenze i nord.

Historie

Ifølge en lokal legende ble Siena grunnlagt av Senius og Aschius, de to sønnene til Remus (fra legenden om Romulus og Remus). Etter farens død, flyktet de fra Roma, og tok med seg statuen av hunnulven som ammer tvillingene. Dermed tilegnet de det symbolet til byen, og symbolet finnes flere steder i byen den dag i dag. I tillegg red de hvite og svarte hester som skal være opphavet til fargene i våpenskjoldet til Siena.

Selv om det fortsatt er debatt om opprinnelsen til Siena ble den mest sannsynlig først bosatt av en etruskisk stamme som het «Saina». Etruskerne var en mektig og velstående sivilisasjon i det gamle Italia i området som tilsvarer omtrent Toscana, vestlige Umbria og Nord-Lazio. De levde mellom 800-280 f. Kr. før de til slutt ble beseiret av Romerriket etter mange kriger dem i mellom, og resten av deres sivilisasjon ble assimilert inn i den romerske kultur.

Oppblomstring

Under keiser Augustus ble Siena kalt for Saena Julia. Byen hadde ikke noen stor suksess under romersk styre. Dette skyldtes at den ikke var plassert nærme noen av de større veiene i Italia og manglet muligheter for handel.Det var ikke før byen ble erobret av langobardene i ca. 600 e. Kr. at byen begynte å se suksess. De gamle romerske veiene Via Aurelia og Via Cassia begynte å bli utsatt for bysantiske raid, så langobardene omdirigerte handelsruten sin til en annen sikrere vei gjennom Siena, Via Francigena. Byen blomstret som handelspost og den konstante strømmen av pilgrimmer som passerte byen på vei til eller fra Roma ga en verdifull inntektskilde i århundrene framover. Interessen for pilegrimsvandring har økt voldsomt de siste årene og via Francigena har blitt et populært reisemål for for fotturister.

Kirken

Kirken ble mer og mer involvert i styre av byen på det 9. århundre. Imidlertid tok befolkningen til slutt selvstyre over byen på det 11. århundre og skapte republikken Siena. Fra det 11. til det 16. århundre vokste både Siena og Firenze enormt økonomisk og militært. Som følge av denne veksten oppsto det en rivalisering mellom de to byene. Mange kriger ble kjempet dem i mellom, men Firenze kom seierene ut til slutt med hjelp fra det spanske monarkiet. Den spanske kongen skylte Medici (bankfamilie og hertug av Firenze) store summer og ga Siena områdene til Medici som skapte hertugdømmet Toscana. Siena var en del av dette hertugdømmet helt til Italias samling på det 19. århundre.

Piazza del Campo

Piazza del Campo» ligger i hjertet av Siena og er kjent for sin skjellaktige form. Dette torget utgjør sentrum for det meste av byens liv. Innenfor torget ligger også «Fonte Gaia». En unik fontene med sin firkantede form og vakre figurer rundt kantene. Restauranter ligger på rekke og rad i en halvmåne rundt torget, og der hvor restaurantene slutter starter «Palazzo Pubblico» med «Torre del Mangia».

Reise til Italia : Siena : Primatoscana
Piazza del Campo med Palazzo Pubblico og Torre del Mangia

Palazzo Pubblico og Torre del Mangia

«Palazzo Pubblico»  og «Torre del Mangia» danner flaten i halvmånen til «Piazza del Campo».  I 1342 ble Palazzo Pubblico ferdigstilt, og var Republikken Sienas regjering. Bygningen er et eksempel på italiensk middelaldersk arkitektur med gotiske innflytesler, og inne i bygningen er det fantastiske freskomalerier. Tårnet ble ferdigstilt i 1348 og man kan gå i toppen av det, noe som gir en flott utsikt over Siena og det omkringliggende landskapet. Tårnet er 102 meter høyt, og det ble bygget like høyt som Katedralen i Siena for å symbolisere at kirken og staten hadde like mye makt.

Palio di Siena

I nettopp «Piazza del Campo» holdes dette unike fenomenet, og det er noe man burde få med seg. Ett mindre enn to-minutters event som skaper debatt og rivalisering hele året, og kan få folk til å gråte, juble eller le. Hvert år er det to hestekappkløp, 2. juli og 16. august. Det er ti hester og ryttere som deltar, fra hver sin bydel. I Siena er det sytten bydeler, og det sies at man er først og fremst tilhører en «contrada» (bydel) og etter det tilhører man Siena. Rivaliseringen mellom bydelene er stor i månedene før løpet og er en del av «gamet», men det er aldri noe mer enn ord, slik som det som oftest er med italienerne. Les denne artikkelen her for mer informasjon hvis du vil oppleve dette.

Doumo di Siena

Katedralen ble begynt på i 1196 og ble ferdigstilt i 1370. Den er bygget i form av et kors, og er en blanding av romansk og gotisk arkitektur med en fasade av mørkegrønn og hvit marmor. Inne i kirken er det fantastisk marmorgulv og flotte glassmalerier. Utenfor katedralen finner du blant annet en statue av hunnulven fra legenden om Romulus og Remulus.

Andre attrakjsoner

Det finnes to flotte kirker, «Baslica di San Donato» og «Chiesa di Sant’Agostino». «Piazza Salimbeni» er hjemsted for banken «Monte dei Paschi di Siena». Den ble grunnlagt i 1472 og er dermed den eldste banken i verden som fortsatt er i drift. «Accademia musicale chigiana» huser «Chigiana International Festival & Summer Academy». En årlig festival i Juli og August hvor man kan høre klassisk musikk og opera. Les mer her.

Litt fotball til slutt

Fotballaget til Siena spilte sin forrige sesong i Serie C, men var en tidligere Serie A klubb. Sist de spilte i Serie A var i 2012/2013 sesongen hvor de rykket ned. Året etter gikk de konkurs og måtte starte opp på nytt i Serie D. Stadioen til Siena heter «Stadio Artemio Franchi» og er oppkalt etter en tidligere italiensk sportsdirektør. Han døde i en tragisk bilulykke og fotballaget til Firenze, Fiorentina byttet også navn til samme navn på sin stadion til ære for han. Så de to gamle rivaliserende byene har i nåtid vist at de kan legge rivaleriet til side for viktigere ting.