Antipasti
Italienske forretter
Italienere har et lidenskapelig forhold til mat og matkultur. Matlaging og det å dele et måltid sammen er en viktig sosiale tradisjoner som bringer familier og venner sammen. Et italiensk middag består av antipasti (forrett), primi (ofte en form for pasta eller risotto), secondi (hovedrett) og dolci (dessert).
Antipasti er en italiensk term som betyr «før maten». Det vi nordmenn kaller forrett. I Italia er det populært å møtes til Antipasti før middagen. Antipasti består gjerne av et variert utvalg av småretter som oliven, oster, spekemat, crostini, marinerte grønnsaker, og andre delikatesser. Italienere setter stor pris på ferske, lokale og tilgjengelige råvarer og utvalget av antipasti følger ofte sesongen. Ved flere barer i Italia vil man fra ca. kl. 19:00 bli tilbudt antipasti når man kjøper et glass vin eller prosecco.
Antipasti er ment for å stimulere appetitten og gi gjestene noe å nibble på mens de venter på hovedretten. Rettene er kjent for sin mangfoldighet og kan variere fra region til region i Italia. I området rundt Venezia heter det Cicchetti og er ofte basert på fisk og sjømat.
Antipasti er en perfekt start på en kveld og et måltid med familie og venner. Det gir en herlig smaksopplevelse og skaper en hyggelig atmosfære. I Italia inntas den ofte i litt uformelle omgivelser og gjerne stående, før man setter seg til bords. Smårettene serveres gjerne på store fat eller i små porsjoner, slik at gjestene kan prøve flere smaker før hovedmåltidet.
Antipasti oppskrifter
Disse smårettene er oppskrifter fra våre italienske venner i Cooking in Toscana.
Tapenade med oliven og soltørkede tomater
En smakfull tapenade laget av oliven og soltørkede tomater. Serveres på crostini med ost.
Ertekrem med burrata
Ertekrem med Burrata. Delikat balanse mellom en fyldig ertepuré sammen med den myke, kremete konsistensen av burrata.
Marinert pære med brie
Bocconocini di caprese
Bocconocini di Caprese er en italiensk delikatesse som minner om den populære Caprese-salaten. «Bocconcini» oversettes til små munnfuller på norsk, noe som beskriver denne varianten av Caprese.
Tips:
Prøv vår oppskrift på Focaccia, perfekt til antipasti.
Avslutt måltidet med den klassiske italienske kaken, Torta di riso.
Få jevnlig reisetips og italiensk inspirasjon, meld deg på vårt nyhetsbrev her.