Torta di riso

Feriehus i Italia, Oppskrift på Torta di riso : Primatoscana

To-lags kake fra Carrara i Toscana

Våre italienske venner fra Cooking in Toscana deler oppskrifter som gir den gode smakene fra Italia. Denne gangen står en nydelig italiensk kake på menyen. Kaken heter opprinnelig Torta di riso Carrarina og har sitt opphav fra byen Carrara i den nordlige delen i Toscana. Carrara er kjent for marmor som har blitt brukt i mange kjente kunstverk og bygninger. Her i Norge kan vi skryte over at marmoren på Den Norske Opera er fra Carrara.

I Italia bruker de mye risotto, og kaken har nok sin opprinnelse fra det å utnytte risrester. For italienske husholdninger var det uaktuelt å kaste mat. Torta di riso har to lag. Det nederste laget består av en saftig riskremet bunn og det øverste laget en silkemyk pudding. Sitron er en klassisk smak som dukker opp i mange italienske oppskrifter. I denne kaken gir sitronskall en perfekt balanse mellom friskhet og sødme fra risotto-risen. Torta del riso passer perfekt både som dessert og som noe søtt til kaffen.

Oppskrift på torta di riso

Du trenger

Gryte til å koke risotto-risen i. 

En stor bolle

Ildfast form 22-24 cm. Blandingen på toppen er ganske rennende, så det kan være lurt å bruke en hel /tett form så røren ikke renner ut.

Torta di riso
Ingredienser

Ingredienser 

100 gram Arborio-ris eller lignende

7 egg

300 gram sukker

Skall av en sitron eller appelsin

1 glass med rom eller konjakk (brandy) 

1 teskje vaniljepulver

En klype med salt

Smør og mel til å smøre formen

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 180 grader

Kok risen i 10 minutter

Vannivået skal være ca 3 cm over risen.

Når risen er ferdig kokt skal man sile av vannet og avkjøle risen.

Ha egg, sukker og brandy i en bolle og visp godt med en gaffel.

Tilsett melk, sitronskall, vanilje og en klype salt før du fortsette å vispe. 

Smør en ildfast form først med smør og strø deretter litt mel jevnt utover formen.  Pass på at både overflater og kantene er godt dekket av smør og mel.

Med en skje legger du risen jevnt i bunnen av formen før du heller puddingblandingen forsiktig over. 

Stekes midt i ovnen i 1 time.

Avkjøl kaken godt før servering.

Man kan gjerne drysse på litt melis før servering. Buon appetito!

 

Tips

Ta en titt på favoritten vår Tiramisu. Oppskrift finner du her.

https://www.youtube.com/shorts/ClmBE2xVij8