Ferie på Sicilia

Sicilia – Sol og historie

Mange mener at hvis du skal oppleve det ekte Italia, da skal du reise til Sicilia. Kanskje skyldes dette at Sicilia fremstår mer ujålete, levende og er full av historie og kulturelle skatter. Sicilia er Middelhavets største øy og ligger helt syd i Italia. Ved «tåa» til Italia. Her kan man finne rolige, sjarmerende kystbyer som ikke domineres av hoteller og charterturisme. Temperaturene er gode fra april og ut oktober. Sicilia er mye mer enn flotte badestrender med krystallklart vann, og med leiebil kan man utforske øya og krydre badeferien med opplevelser.

En av de meste populære kystbyene er Cefalù.

Sicilias historie er påvirket av de ulike folkeslagene som gjennom tidene har vært bosatt der. Som fønikere, grekere, romere og arabere. Øya har flere flotte kirker fra ulike tidsepoker, og greske templer fra det sjette århundret. På Sicilia finnes det best bevarte greske amfiteater i verden. Parco Archeologico er et forhistorisk teater med plass til 16.000 personer. Det ligger i byen Siracusa, som en gang i tiden kunne måle seg med Athen.

For de mafia-interesserte er Savoca et must. Det var denne lille landsbyen Francis Ford Coppola valgte for innspilling av den legendariske filmtrilogien Gudfaren. Her finner du kirken som Michael Corleone giftet seg i, og «Bar Vitelli» hvor Corleone satt med sine venner.

Ønsker du å utforske øya fortjener byen Ragusa et besøk. Den ligger oppe i fjellene på øyas sørlige del, og omtales som en av de vakreste byene på hele Sicilia. Byen er oppført på Unescos liste over verdensarven, og er et populært turistmål.

Palermo

Hovedstaden Palermo er en smeltedigel av ulike kulturer med sine normanniske, arabiske og spanske røtter. Noen høydepunkter: Monreale Cathedral, Palermo Cathedral, Quattro Canti, Fontana Pretoria og Teatro Massimo. I avslutnigsscenen av Gudfaren blir datteren til Don Michaels drept på trappen foran Teatro Massimo, og Corleone-familiens skjebne forsegles. Litt utenfor sentrum ligger Catacombe dei Cappuccini (mer enn 8000 mumier av byens tidligere innbyggere er begravd der). Anbefaler også å oppsøke markeder som Mercato Il Capo og smake på Siciliansk street food.

Palermo katedral

Etna

Selvfølgelig må det nevnes at Sicilia har Europas høyestliggende aktive vulkan. Etna ligger på 3329 moh. Å bestige vulkanen til fots tar cirka fire timer tur og retur. Det er mulig å kjøre store deler av veien opp. Siste dokumenterte utbrudd er fra 1500 f.Kr.

Mat og drikke

Det italienske kjøkken er i verdensklasse, og på Sicilia får man deilige pastaretter, spennende pizzavarianter og fisk- og skalldyrretter. Typiske desserter er Cassata og Cannoli. Appelsiner, sitroner, mandariner, oliven, nøtter, grønnsaker og vindruer er råvarer Sicilia er særlig kjent for. Pistasjnøtter fra Bronte er en spesialitet som du finner i ulike butikker, og som «krydder» på flere av deres retter. Den sicilianske vinen har et godt omdømme blant vinkjennere, og man kan trygt velge lokale hvite og røde viner.

Strender

Sicilia har massevis av flotte sandstrender. De mest populære finner du i Cefalú på nordkysten, Giardini-Naxos på østkysten, og Mazzaro-kysten som ligger sør for Taormina. Vil man komme seg litt bort fra turiststrømmene er San Vito lo Capo en populær og vakker strand. Syd på Sicilia ligger Scala dei Turchi. Her bader man fra hvite, «myke» kalkklipper, som naturen har slipt i terrasserte lag som trapper. Sammen med det klare blå vannet får dette stedet et magisk preg.

Asurblått vann, hvite sandstrender og romantisk solnedganger: velkommen til Sicilia!