Vin og mat fra Italia

La Vecchia Sassa, leilighet i Italia : Primatoscana

La Dolce Vita – Italiensk Vin & Mat

Mange av de som planlegger en tur til Italia er glade i god mat og vin. Italienerne er kjente for sine matkunnskaper og gode råvarer. Slowfood-bevegelsen ble dannet i Italia på 80-tallet som en motkultur til amerikanernes fastfood. I Italia er det tradisjon for å lage maten «fra bunnen av». Her er det ingen raske løsninger til de gode smakene.  De rendyrker ekte og tradisjonell mat, og legger vekt på de «rene» smakene. Rettene serveres uten stæsj og fiksfakserier. En anerkjent italiensk kokk har uttalt: «I Italia trenger vi ikke pynte på maten for å gjøre den interessant, eller servere den fancy slik dere gjør på gourmetrestauranter i Norge. Våre råvarer er gode nok i seg selv». Etter en ferie i Italia er det lett og si seg enig i dette. En bit brød med italiensk olivenolje, tomater og skinke er en smaksopplevelse i seg selv.

Mangfoldig lidenskap og italiensk matkultur

Italienerne er opptatte av mat, og snakker mye om temaet. Hvis du kan litt italiensk, og overhører en samtale mellom italienere, er det store muligheter for at du kan lære litt om matlaging. Ikke minst er de opptatt av fordøyelsen. De kan greie ut til venner om hva de spiste fra de starten dagen, og til de gikk og la seg. Det er rett og slett fascinerende å lytte til slike samtaler. Italienere spiser ofte en lett frokost. Den inntas gjerne stående i en bar, og består av en espresso og en brioche/kjeks.  På hotell kan frokosten bestå av kaker, fylte croissanter og kjeks. Flere har forstått at turistene også ønsker ost, kjøttpålegg og egg til frokost. Fortvil ikke dersom du synes den søte frokosten er en dårlig start på dagen. Lunsjen i Italia kan på en hverdag være en panini, pasta eller en salat. På søndagene spiser de gjerne lunsj med familier og venner, og inntar et større måltid som kan vare i flere timer.  Middag er det viktigste måltidet for en italiener. De kommer hjem fra jobb nokså sent, så middagen inntas for de fleste etter kl 20:00.

Vin og mat på restaurant

De fleste restauranter i Italia åpner kl 20:00 for middag. En fullverdig italiensk middag består av: antipasto (forrett), primi, (som regel karbohydrater som pasta, risotto, gnocchi) secondo (hovedrett som kjøtt/fisk) og contorni (til hovedretten: grønnsaker, salat, og poteter). Det hele avsluttes med dolce (dessert).  Det kan være kjekt å vite at bestiller man kun secondo/hovedrett så kommer denne som regel uten tilbehør. Italieneren deler ofte på rettene, og smaker på hverandres mat. Vær ikke redd for å bestille for eksempel en antipasto eller dolce, og be om to tallerkener.  I Italia er det ikke vanlig å gi driks. Driks er som regel innbakt i regningen og heter coperta. Det kan virke fornærmende på kelneren dersom du legger igjen driks.

Hva er verdt å handle med seg hjem?

Det er fristende å handle med seg gode råvarer hjem til Norge. Handler du ost, salami og skinke kan du mange steder be om å få det vakuumpakket. Kan du ikke italiensk kan du bare si vacuum. De vil forstå hva du mener. Pecorino (ost fra Toscana), Talegio og Parmasan er populære oster og handle med seg hjem.  Spekeskinke og pølser kan også anbefales. Mange sverger til paramaskinke, men det er mange skinker som smaker vel så godt, og til en lavere pris. Be om smaksprøve. Spekeskinke = prosciutto crudo. Kokt skinke = prosciutto cotto. Kjøp med en flaske lokal extra vergine olive oil. Italia har nydelige olivenoljer, og prisen er lav sammenlignet med hva du gir for god italiensk kvalitetsolje hjemme i Norge. Balsamico med forskjellige lagringstid (alder), og tilsatt ulike smaker kan også være et godt kjøp. Vin kan man selvfølgelig handle rimelig på supermarkedet, men det er ekstra hyggelig å ha med seg hjem en flaske fra en vingård du har besøkt. Store supermarkeder har dårlig utvalg av lokale viner, mens lokale butikker ofte selger kortreist vin.

La Vecchia Sassa, leilighet i Italia : Primatoscana
La Vecchia Sassa, aperitivo i Iano