Verona – Roma i miniatyr

Verona – Kjærlighetens By

Verona med sine 260 000 innbyggere ligger nord i Italia i regionen Veneto. Elven Adige ligger ved Verona og sammen med fjellene mot nord skaper den en vakker ramme rundt denne spennende byen. Verona har bevart sine gamle bygninger og festningsmurer, men er likevel en moderne storby. Verona står på UNESCOs liste over verdens kulturarv. Her finner man rester fra romertiden. På en vandring gjennom byen kan man plutselig se rester av romerske søyler. For å få et overblikk over Verona anbefaler vi å ta en spasertur opp til utsiktspunkt «Castel San Pietro». Bildet over er tatt fra dette utsiktspunktet.

Arena di Verona

Verona blir kalt for «Roma i miniatyr». Mye av årsaken til dette er Arena di Verona, som er et amfiteater og faktisk er eldre en Romas Colosseum. Arenaen er over 2000 år gammel og her kjempet gladiatorene mot hverandre og mot dyr. I dag kan man her lytte til opera under en stjernefylt himmel. Hvert år settes det opp kjente forestillinger som Tosca, Rigoletto, La Traviata, La Bohème og Barbereren i Sevilla. Arena di Verona ligger midt i sentrum, og hver sommer har stedet over 14 000 besøkende. Her kan du se programmet over konserter som settes opp: Arena di Verona. Ved Piazza Bra kan du sette deg ned ved en av restaurantene og ta en aperitiff med utsikt til arenaen.

Verden mest kjente balkong

Tidlig på 1000-tallet kunne det oppstå alvorlige konflikter mellom familier fra Verona. Dette hadde rot i prosessen rundt det å gjøre Verona til en selvstendig by, og diskusjoner rundt sammenslåingen mellom andre byer i nord. Dette ga inspirasjon til Shakespeares berømte «Romeo og Julie». I sentrum kan man besøke huset med den berømte balkongen fra stykket. Huset heter «Casa di Giulietta» og er fra 1200-tallet. Man mener at det tilhørte Capello-familien, altså Julies familie. Utenfor huset står en statue i gull av Julie. Det sies at det gir hell i kjærlighetslivet hvis en berører hennes høyre bryst. Inngangsporten til «Casa di Giulietta» er et yndet sted for par å uttrykke sin kjærlighet. Veggene er fullstendig nedtagget med hjerter og kjærlighetserklæringer. Verona blir kalt for kjærlighetens by, og disse veggene er et tydelig bevis på dette.

Kjærlighetsveggen ved «Casa di Giulietta»

Verona før jul

Hva med førjulsteming i Verona. Fly med Ryanair fra Sandefjord/Torp til Bergamo, og lei bil eller ta toget til Verona. I november og desember kan man reise onsdag til søndag (eller søndag til onsdag) med direktefly. Man kan også fly direkte fra Gardermoen til Milano, eller med KLM fra andre storbyer i Norge. Butikkene er julepyntet og om kveldene er det julemarkeder. Ønsker du å handle julegaver så mangler det ikke på shoppingmuligheter i hovedgatene.

Juletreet på Piazza Delle Erbe
Julemarked og vin brulè (gløgg)
Julepyntet Arena
Riastorante Torcolo

For den som ønsker å utforske området:

Valpolicella

Nord for Verona ligger vindistriktet Valpolicella. Her dyrkes blant annet den populære vinen Amarone. Man kan legge inn en fin biltur ved å kjøre gjennom Valpolicella, ned til Gardasjøen og byen Bardolino.

Opplev Iseosjøen og vindistriktet Franciacorta

Besøk den fortryllende sjøen Iseo og det kuperte vindistriktet Franciacorta, som ligger ved innsjøens bredder. Stigende opp av Iseo kan dere se Monte Isola – den største øya i en europeisk innsjø. Monte Isola har lenge figurert på listen over de vakreste middelalderbyene i Italia . Iseo-sjøen – eller Sebino, som den også kalles – ligger nord for de frodige bakkene der dere finner vindistriktet Franciacorta. Sjøen er formet som en langstrakt «S», av isbreene som en gang dekket området.

Kommer man med bil fra Bergamo og skal til Verona kan det være interessant med et stopp ved Francia Corta Outlet

Nærmeste flyplasser:

Du kan fly direkte med norwegian fra Gardermoen. Bergamo, Orio al Serio (117 km), 1 time og 18 min. med bil. Milano, Linate (160 km), 1 time og 40 min. Milano, Malpensa (200 km), 2 timer og 10 min. Venezia (127 km), 1 time og 22 min.