Torta di riso

Feriehus i Italia, Oppskrift på Torta di riso : Primatoscana

To-lags kake fra Carrara i Toscana

Våre italienske venner fra Cooking in Toscana deler oppskrifter som gir den gode smakene fra Italia. Denne gangen står en nydelig italiensk kake på menyen. Kaken heter opprinnelig Torta di riso Carrarina og har sitt opphav fra byen Carrara i den nordlige delen i Toscana. Carrara er kjent for marmor som har blitt brukt i mange kjente kunstverk og bygninger. Her i Norge kan vi skryte over at marmoren på Den Norske Opera er fra Carrara.

I Italia bruker de mye risotto, og kaken har nok sin opprinnelse fra det å utnytte risrester. For italienske husholdninger var det uaktuelt å kaste mat. Torta di riso har to lag. Det nederste laget består av en saftig riskremet bunn og det øverste laget en silkemyk pudding. Sitron er en klassisk smak som dukker opp i mange italienske oppskrifter. I denne kaken gir sitronskall en perfekt balanse mellom friskhet og sødme fra risotto-risen. Torta del riso passer perfekt både som dessert og som noe søtt til kaffen.

Oppskrift på torta di riso

Du trenger

Gryte til å koke risotto-risen i. 

En stor bolle

Ildfast form 22-24 cm. Blandingen på toppen er ganske rennende, så det kan være lurt å bruke en hel /tett form så røren ikke renner ut.

Torta di riso
Ingredienser

Ingredienser 

100 gram Arborio-ris eller lignende

7 egg

300 gram sukker

Skall av en sitron eller appelsin

1 glass med rom eller konjakk (brandy) 

1 teskje vaniljepulver

En klype med salt

Smør og mel til å smøre formen

Fremgangsmåte

Forvarm ovnen til 180 grader

Kok risen i 10 minutter

Vannivået skal være ca 3 cm over risen.

Når risen er ferdig kokt skal man sile av vannet og avkjøle risen.

Ha egg, sukker og brandy i en bolle og visp godt med en gaffel.

Tilsett melk, sitronskall, vanilje og en klype salt før du fortsette å vispe. 

Smør en ildfast form først med smør og strø deretter litt mel jevnt utover formen.  Pass på at både overflater og kantene er godt dekket av smør og mel.

Med en skje legger du risen jevnt i bunnen av formen før du heller puddingblandingen forsiktig over. 

Stekes midt i ovnen i 1 time.

Avkjøl kaken godt før servering.

Man kan gjerne drysse på litt melis før servering. Buon appetito!

 

Tips

Ta en titt på favoritten vår Tiramisu. Oppskrift finner du her.

https://www.youtube.com/shorts/ClmBE2xVij8

Google Reviews

Primatoscana AS
4.9
Based on 35 reviews
powered by Google
Gunvor J. GarvikGunvor J. Garvik
10:10 23 Oct 24
Both those who work in PrimaToscana and those who work at the reception at Varramista are super welcoming and helpful. Fast response time and on the offer side, both when it came to procuring transport and miscellaneous. activities such as wine tasting and cooking classes. Very satisfied! Would love to come back.
Torunn NeerlandTorunn Neerland
11:53 21 Oct 24
Hello. Me and my friends had a great stay in September in Portovenere. Primatoscana can be highly recommended!
Aurora HansenAurora Hansen
11:05 21 Oct 24
We had a great holiday in Tuscany in an apartment at the Casale Terricciola winery. Nice and easy communication. No problems.
Torill MathiesenTorill Mathiesen
07:49 14 Oct 24
Very charming place. Lovely surroundings, great pool and pleasant service.
Linn StokstadLinn Stokstad
19:36 07 Oct 24
Fantastic service. I have used Primatoscana both privately and when I had to organize a larger event through my company. Thanks to Cecilie and Knut for helping to make dreams come true!
Camilla SvendsenCamilla Svendsen
08:54 22 Aug 24
Casa Mira is an absolutely lovely place with plenty of space and facilities in true Tuscan style. Very nice family who welcomed us and followed us up along the way if we needed help. They quickly arrived when we called, for example when the power went out a couple of times during our stay. Rubbish was emptied every day, and we came to a clean and tidy house on arrival.We were two families with a total of 8 children, for which the house was perfect. The only thing we would like was air conditioning in all bedrooms, only two bedrooms have this and it was very hot at night.Super location with a short stroll to the nearest local baker with fresh bread every morning, a lovely pizza place with takeaway, and a short drive to the nearest grocery store. Very good restaurant just down the street from the house. And a lively playground/meeting place two minutes away where families, young people, grandparents etc. met in the evenings with a small kiosk, tennis court, football pitch and playground. The kids had a great time here.We would love to come back to Casa Mira!!
Bodil MoeBodil Moe
09:50 05 Aug 24
We had a great stay in the beautiful Villa Sole Mio. The villa has a great view, lovely garden and great pool. Air conditioning in all rooms.
K JohanssonK Johansson
20:07 18 Jun 24
Primatoscana is a very professional operatorwith high quality dialogue and communication before the start of the stay.Perfect family place in lovely surroundings. Nice pools and not least very good qualityfood in the on-site restaurant.
Stig BrathaugStig Brathaug
14:26 25 Jan 24
The house exceeded our expectations, it was almost like a castle with a lovely location in central Tuscany, close to other great places. There were 12 of us, grandparents with children and grandchildren. The accommodation was top notch, and the property with its own pool was undisturbed. We stayed in Villa Torre in Iano.
js_loader