Reisetips Firenze

Reise til Toscana : firenze : Primatoscana

Firenze er som å befinne seg i et utendørs museum

Firenze tiltrekker seg kunstelskere fra hele verden. Her bodde og arbeidet store kunsternere som Dante, Leonardo da Vinci, Giotto, Botticelli, Machiavelli, Brunelleschi og Michelangelo. Å vandre rundt i gatene i Firenze er som å befinne seg i et utendørs museum. Det gamle sentrumet er tilnærmet bilfritt. Selv for en som besøker byen for første gang er det lett å orientere seg. Attraksjonene ligger innenfor gangavstand i et kompakt sentrum.

Firenze ble spart under krigen og arven fra renessansen kan beskues overalt. Den praktfulle Domen på Piazza Santa Maria del Fiore er midtpunktet i byen. Kirken er enorm og gir et mektig inntrykk. Firenze tilbyr en god blanding av det gamle og genuine, og det moderne elegante. Her kan du beskue kunstneriske verdensskatter og samtiding handle klær fra de store, kjente italienske motehusene.

Byens suksess har i lang tid vært eksport av dyre stoffer og klær. Italieneren kler seg elegant så her er det lett å bli inspirert til å fornye garderoben. Prisnivået er nokså høyt da man ikke finner så mange kjedebutikker. På den annen side kan du finne en rekke butikker du ikke finner i Norge. Sko og skinnvarer er av topp kvalitet, og her kan man gjøre ett kupp.

firenze signora
Fontana del Nettuno

Planlegg besøk på museum

Om du ikke ønsker å bruke tid på å stå i kø for å komme inn i museene, bør du legge turen innom disse stedene:

 • Domen. Det er et must, og ikke til å unngå, å stoppe på Piazza Santa Maria del Fiore og beskue den fantastiske domen, Il Duomo, eller Santa Maria del Fiore, som den egentlig heter. Den enorme kuppelen sees på langt hold, og er en fin ledestjerne når man skal finne frem i Firenze. Kuppelen er tegnet av arkitekten Brunelleschi. Det var en kjempebragd å få bygget denne. 1417–1434. Å bygge en kuppel som passet for kirken ble sett på som et umulig prosjekt. Kirken kan romme 30.000 mennesker. Dåpskapellet, eller Battistero di San Giovanni er åttekantet og har dører med motiv i bronse.
Firenze m_blomster
Piazza Santa Marie del Fiore. Du skimter domen til venstre. Dåpskapellet ligger til høyre
 • Piazza della Signoria.
Piazza Signora
Piazza della Signoria
Firenze David
Piazza della Signoria. Her står kopien av den berømte David-skulpturen. Laget av Michelangelo.
 • Museet Uffici. Ligger rett ved Piazza Signoria. Kanskje verdens viktigste kunstsamling kan beskues i dette enorme galleriet. Mange kjente malerier. Bl.a. Venus fødsel av Sandro Botticelli
Amore i Firenze
Amore utenfor Uffizi-museet
 • Piazza del Republica. Det opprinnelige bytorget i Firenze, og også i dag hovedtorget i Firenze. En av Italias største piazzaer.
 • Ponte Vecchio. Gammel og flott bro (1345) som går over Arno.  Opprinnelig var dette en blodig gate og tilholdsted for slaktere. Storhertugen av Toscana ønsket seg en noe mer fasjonabel gate. I dag er broen full av gullsmedbutikker.
Arno
Ponte Vecchio
 • Utsikt fra Piazza Michelangelo, ”på andre siden av Arno”. Flott utsikt utover Firenze.
Firenze
Bilde tatt fra Piazza Michelangelo
 • Fontana del Porcellino. Bronsefigur av et villsvin. Plasser en mynt i munnen på villsvinet og gni den på nesen. Sagnet sier at det bringer rikdom.
 • Mercato di Centrale. Firenzes store mathall.

Har du ekstra god tid kan du utforsk kvartalene rundt Piazza San Spirito, Boboli-hagen og den gamle bymuren fra Belvedere-fortet ned mot Arno.

Vær på vakt så du ikke påfører deg «Stendahl-syndromet»

Inntrykkene i Firenze kan på mange være mektige, så vær på vakt så du ikke påfører deg «Stendahl-syndromet».  Sykdomsbildet fikk sitt navnt etter den franske 1800-tallsskribenten Stendahl. Etter møte med Firenze ble han hensatt i en slik ekstatisk lykkerus av all kunsten, at han etterpå sank sammen i total utmattelse. Hundrevis av utenlandske turister skal visstnok ha blitt behandlet for Stendhal-syndromet i Firenze. Skulle symptomene melde seg er det godt med en kunstpause, og du skal ikke gå langt før du finner en kafè eller en isbar. Er du morgenfugl og sprek så start dagen med en løpetur. Da kan du nå over mange av attraksjonene mens turistene fremdeles sitter på hotellene og spiser frokost.

Firenze er vakker uansett årstid. Vi kan anbefale våren, høsten og førjulstiden. Oppholder du deg i distriktet i sommerferien, bør du også sette av noen timer i denne spennede byen. Forsøk å unngå søndager og august, da også italienerne har fri og det er ekstra mange menneseker i byen. Skal du til Firenze på dagstur anbefaler vi at du tar tog eller buss. Da slipper du å bruke tid og penger på parkering.

jul-i-firenze
Opplev førjulstiden i Firenze

Restauranter

Firenze har mange gode og koselige restauranter. Prisnivået på mat og drikke i Firenze ligger over hva man normalt opplevler i Toscana. Reiser man en langweekend til en storby lurer man ofte på om man må reservere bord på forhånd. Er det en bestemt restaurant du ønsker å prøve ut og du vet at denne er populær skal du selfølgelig reservere bord. Vi har jevnt over vært mer fornøyde med de restaurantene vi selv har dumpet borti, enn tips plukket opp på tripadvisor og hos bloggere. Dersom vi har sette et sted som ser spennende ut, har vi gått innom og bestilt bord til kvelden eller kvelden etter.

Tenk deg at vi deler Firenze sentrum inn i to deler. Den ene delen ligger nord for, og den andre sør for, elven Arno. Nord for Arno ligger togstasjonen, Domen, Ufficci-museet, de store piazza’ene og de fleste attraksjonene.  Sør for Arno (kalles Oltrarno, av «oltre l’Arno», som betyr «forbi Arno») ligger blant annet Piazza del Michelangelo, det fine utsiktspunktet der du kan skue utover byen.

Gode Restauranter

Du bør oppsøke de trivelige gatene Sør for Arno. Gå over Ponte Vecchio og følg Borgo S. Jacopo, Via di Santo Spirito og Borgo S Freddiano. Disse gatene har en rekke gode restauranter, og det er vanskelig å bomme i dette området. Prisene ligger noe under restaurantene på nord-siden. Mange turister beveger seg ikke over til denne siden av Arno, hvilket er synd.

Tipset er å booke et hotell på sørsiden slik at man blir «tvunget» til å oppdage også dette området. Be om tilbud på hotell i Firenze.

Firenze på den andre siden
Kunsteriske drikkefont i «oltre l’Arno»

Firenze har mange gode kafèer og restauranter. Her følger noen tips, men dette er på ingen måte en fullverdig restaurantguide:

Restauranter nord for Arno

 • I’ Mangiarino. Via dello Studio, 5R
Firenze koselig restaurant
I’ Mangiarino
 • Caffè Gilli. Piazza della Repubblica, 39. Fasjonabel og historisk cafè. Sitt ute, og ta ett glass prosecco, mens du ser utover Firenzes hovedtorg.
Firenze Gilli
Caffè Gilli
 • News Cafè. Adresse Via del Giglio, 59. Her kan du få kaffe med kunstmotiv. Hva med capuccino med bilde av duomen? Her er det også fri WIFI.
Kaffe kunst 2
Kaffekunst på News cafè
 • Mercato Centrale. Firenzes store mathall. Ligger i San Lorenzo kvartalet. 5 minutter gange fra Duomen. Åpent alle  dager fra kl 10:00 til 01.00. Stod nytt våren 2014. I første etg finner lokale slaktere, produsenter av ost, olivenolje, balsamico, vin, frukt og grønt, bakervarer og mye annet spennende. Her kan du trygt handle inn godsaker hjem til Norge. Be om å få det vakumpakket. I andre og tredje etasje er det et stort utvalg av spisesteder både for lunsj og middag.

Mathallen Firenze Mathallen

Restauranter. Fra det historiske sentrum, og over Ponte Vecchio:

 • Olio Restaurant. Adresse Via Santo Spirito, 4,50124 Firenze,Italia. Fra det historiske sentrumet går man over Ponte Vecchio.
Olio Restaurant
Olio Restaurant
 • Angelino. Middag og aperitivo i baren. Via Santo Spirito 36
Angelino
Angelino
 • Il Santo Bevitore. Via di Santo Spirito 64/65. Lunsj, aperitivo og middag. Populært sted
il santo bevitore
Il Santo Bevitore