Cinque Terre

Er du på ferie i nord Italia er det verdt å legge turen til Cinque Terre på Liguriakysten.

Cinque Terre består av fem fiskelandsbyer, har status som nasjonalpark og står på UNESCOs verdensarvliste. Her kan man gå til fots på kyststi, og nyte storslått natur. Det går båt og tog mellom byene, så det er mulig å gå en eller flere etapper. Den sydligte av de fem byene er Riomaggiore, videre kommer man til Manarola, Corniglia, Vernazzia og den nordligste byen Monterosso. Turen mellom byene varierer fra 30 min til 1 time og 30 min. Totalt er kyststien på ca 12 km. Den korteste og enkleste etappen er den som går mellom byene Riomaggiore og Manorla. Denne veien heter via dell’amore. Her kan man gå med barnevogn.

Via dell'amore/kjærlighetsstien
Via dell’amore/kjærlighetsstien

Den mest populære etappen

Turen fra den nordligste byen Monterosso Al Mare til Vernazza er kanskje den mest populære etappen. I normal tempo bruker man ca 1 time og 30 minutter på denne strekningen. Det er litt stigning i starten, og er det varmt er det lurt å ta starte rolig, og ha med godt med vann. Noe ulendt terreng. Husk å ta med en sekk til vann og eventuelt litt mat. Det er ingen kiosker under veis. Man kan gå denne turen med barn fra rundt ca. 6 år.

Ristorante Belforte

Hvis du besøker Cinque Terre på dagstur anbefaler vi å parkere ved togstasjonen i La Spezia der man kan ta hurtigtog inn til de fem byene. Alternativt å parkere i P-hus i Portovenere for så ta båt til f.eks. Monterosso. Vi anbefaler ikke å kjøre ned til en av de fem byene. Planlegg turen slik at dere starter tidlig om morgenen. Skal man gå strekningen Monrterosso Al mare til Vernazza er det lurt å starte fra Monterosso slik at man rekker lunsj i Vernazza innen kl 13:30. En del restauranter stenger tidlig for lunsj.

Reiser man om våren og høsten kan man oppleve at noen av stiene er stengt. Dette pga av rasfare etter perioder med mye nedbør. Man kan da finne alternative ruter. Det er turistinformasjon på stedet som kan gi informasjon.

Portovenere – En perle ved Middelhavet

Ønsker du å oppleve Cinque Terre anbefaler vi å bo i kystbyen Portovenere. Portovenere ligger tett på Cinque Terre, og ligger før den sydligste av de 5 byene Riomaggiore. Fra Portovenere går det båt til de 5 byene (flere avganger daglig). Man kan også dra inn til La Spezia, og ta hurtigtoget som stopper i alle de fem byene. Portovenere er en hyggelig kystby, og litt roligere enn inne i Cinque Terre. Her kan man bo med gangavstand til restauranter, baker og diverse butikker.

Resort Portovenere, feriehus i Italia : Primatoscana
Vernazza i Cinque Terre