En typisk avslutning på et måltid i Italia er mandelkjeks (Cantucci) dyppet i vin santo. Vin Santo er en søt dessertvin fra Toscana i Italia. Cantucci har blitt en populær julekake i Norge. Det finnes mange oppskrifter på Cantucci og kakene kan inneholde mandler, sjokolade, pistasjnøtter, tørket aprikos, tranebær, sitronskall og appelsinskall. Her kommer en oppskrift fra våre venner Mauro og Tze’ela som utgjør Cooking in Tuscany, i Lucca. Primatoscana samarbeider med Cooking in Tuscany som kan komme til din ferievilla og tilberede måltider for familier og større grupper.

Cooking in Tuscany

Cantucci som Mauro lager dem

400 gr. siktet hvetemel
2 egg
3 eggeplommer
100 gr. mandler med skall
1 ts bakepulver
1 dråpe appelsinessens (alternativt appelsinskall)
1 klype salt

Visp sammen egg og eggeplomme med sukker. Tilfør melet, litt av gangen. Tilsett bakepulver, appelsinessens, salt og til slutt mandlene. Deigen skal bli fast og fin. Del deigen i 3 deler. Trill delene til pølser, like lange som stekebrettet. Legg pølsene på stekeplate med bakepapir. Trykk pøsene litt ned. De skal ha bredde på 3-4 cm.

Forvarm ovnen til 180 gr. Stekes i ca 20 minutter (i midten av ovnen).

Mens baksten fremdeles er varm, kutt hver av delene (litt på skrå) til 1 cm tykke skiver. Legg kakene på stekebrettet, litt fra hverandre, og stek dem i ytterligere 5 minutter. Avkjøl kakene på rist. Buon appetito!